Receptes
ReceptesBiešu kvass
Sastāvdaļas: 3-4 bietes, uz 1 bieti – 1 l ūdens. Bietes notīra, sagriež nelielās plāksnītēs. Saliek burkā un uzlej vārītu ūdeni. Kakliņu nosaitē ar marli. Liek vēsā, tumšā vietā. Pēc 10 dienām kvass būs gatavs. Pārlej tīrās pudelēs.
Lasīt vairākSauso augļu kompots
Sastāvdaļas: 1 gl. kaltētu plūmju, 1 gl. žāvētu aprikožu, 1 gl. žāvētu bumbieru, 1 gl. žāvētu ābolu, ½ gl. rozīņu, ½ gl. kaltētu dzērveņu, 1 citrona miziņa, 3 krustnagliņas, 3 smaržīgie pipari, 2 lauru lapas, ¾ gl. brūnā cukura. Kaltētus augļus liek kastrolī un pārlej ar 2 litri..
Lasīt vairākKaltētas maizes kvass
Sastāvdaļas: 800 g rudzu maizes vai 400 g sausiņu, 4-7 l ūdens, 1-2 gl. cukura, 1 gl. ierauga, 1-2 ēd. k. rozīņu. Ieraugam: 5-10 g rauga, ¾ gl. silta vārīta ūdens, 1 tējk. cukura, 1 ēd. k. kviešu miltu. Kvasam izmanto nobriedušas rudzu maizes doniņas, sakaltušas garoziņas..
Lasīt vairākZemeņu dzēriens
Sastāvdaļas: 300 ml piena, 100 g zemeņu, 50 g granulēta cukura. Zemenes nomazgā, sasmalcina ar cukuru, pievieno vārītu un atdzesētu pienu, samaisa un uzreiz dzer.
Lasīt vairākKaltētu ābolu tēja
Sastāvdaļas: 3-4 saujas kaltētu ābolu, ūdens. Kaltētus ābolus aplej ar karstu ūdeni tējkannā, uzliek uz siltas plīts vai krāsnī un dod nostāvēties 2-3 stundas. Dzer dienas garumā. Šī tēja ir bagāta ar vitamīniem A un B. Tēja palīdz sasildīties aukstajās ziemas dienās. Tai ir jauks ābolu aromā..
Lasīt vairākAlus “streipulis”
Sastāvdaļas: 1 l alus, cukurs, 6 olu dzeltenumi, maizes grauzdiņi. Uzvāra alu, pēc garšas pievieno cukuru, saputotus olu dzeltenumus. Pasniedz zupu ar grauzdiņiem. Ar recepti dalījās Žanna Juhņeviča, kas aizgūta no Krāslavas novada Robežnieku pagasta ļaudīm
Lasīt vairāk